TEAMS

Respect, Strijd, Discipline.

FC Zaanstad

DOVEN

Het verhaal

Önder Akbaba, de initiatiefnemer, had al een aantal jaren de ambities om een doventeam in Zaandam op te richten. Hij speelde zelf al bij FC Zaanstad en zo ontstond het idee om een doventeam binnen de club op te richten. Önder heeft in het verleden al meerdere keren deelgenomen aan de Deaf Champions League. Hij speelde voor de Italiaanse club: Real E Non Solo en Zweedse clubs IK Surd en SK Lundia. Het is zijn droom om met zijn stad naar de internationale clubtoernooi te gaan. 

In samenwerking met een aantal vrijwilligers is er een afdelingsbestuur gevormd wie alle zaken en verantwoordelijkheden tot zich opnemen. Het afdelingsbestuur bestaat momenteel uit: Yannick Bal (voorzitter), Tobias de Ronde (secretaris), Robert Muis (penningmeester) en Önder Akbaba (bestuurder scouting & development). Om de droom te realiseren moeten we een aantal stappen ondernemen, onder andere het vormen van technische staf, teams en wijzigen van de clubstatuten (toevoeging over de dovenvoetbal).

Er zullen twee verschillende doventeams opgericht worden, want FC Zaanstad gaat naast de KNVB-competitie ook deelnemen aan de nationale dovencompetitie. Deze competitie wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Doven Sportbond (KNDSB). De landskampioen krijgt de ticket voor de Europese clubtoernooi: Deaf Champions League.

Het afdelingsbestuur heeft eerst een beleidsvisie geschreven, zodat alle neuzen zelfde richting op gaan. Inmiddels zijn de gewijzigde statuten door de Algemene Ledenvergadering, KNVB en KNDSB goedgekeurd! Het afdelingsbestuur heeft de technische hart met twee coaches en assistenten van KNDSB- en KNVB-teams gevormd, zodat deze teams op zelfde filosofie van de club gaan voetballen. De doventeam gaat onder leiding van de Technische Hart twee wekelijks trainen, zodat het team blijft ontwikkelen. 

In de Technische Hart zitten verschillende bekende figuren uit dovensportwereld o.a. oude en huidige captains van Nederlands Futsal Doventeam. De KNDSB-team zal door een van de meest succesvolle coach, een prijzenpakker, uit dovensportwereld geleid worden. Er zijn verschillende kosten aan het opzetten van dovenvoetbal binnen de club verbonden. 

Met dank aan verschillende sponsors, crowdfunding GoFundMe en Stefano Denswil kunnen we dit mooie project gaan realiseren. Volg het doventeam via Instagram @fczaanstad.deaf. Wanneer het doventeam internationaal gaat voetballen zijn ze ook te volgen via @zaancityfc.

BESTUUR

Yannick Bal

Robert Muis

Tobias de Ronde

Önder Akbaba

Scroll naar top