BRANDLEY KUWAS

Brandley Mack-Olien Kuwas is een Curaçaose profvoetballer die momenteel speelt als aanvallende middenvelder voor Giresunspor in de Süper Lig en het Curaçaose nationale team.

Carriere

Kuwas (26) speelde in de jeugdopleiding van AZ, maar belandde uiteindelijk weer bij de amateurclub waar het allemaal begon, Hellas Sport in Zaandam. Vervolgens ging hij spelen voor tweedeklasser KFC, waar hij uiteindelijk werd gescout door FC Volendam op 20-jarige leeftijd.

Bij FC Volendam produceerde hij 15 goals en 26 assists in drie seizoenen, wat hem een transfer opleverde naar de Eredivisie. Na één seizoen bij Excelsior te hebben gespeeld kwam hij in 2016 bij Heracles Almelo terecht.

Hij geeft zichzelf nog vijf jaar als profvoetballer. „Als mijn carrière daarna voorbij is, ben ik niet meer relevant. Als het dan op een dag minder goed met me gaat, komt niemand me redden. Ik moet mezelf redden, dat kan ik op deze manier doen.” Hij knikt: „Ja, ik kan mezelf wel binnen spelen daar. Ik weet waar ik vandaan kom, dat vergeet ik natuurlijk nooit. Mijn moeder heeft altijd gestreden om me alles te geven. Ik zie haar nog staan langs de lijn van het voetbalveld, in de sneeuw en de kou”, zegt de international van Curacao.

Op 22 maart 2017 maakte Kuwas zijn debuut voor de nationale ploeg van Curaçao. Hij verzorgde in Willemstad de assist bij een doelpunt van Felitciano Zschusschen in een oefenwedstrijd tegen El Salvador (1-1). Kuwas was eerder in beeld bij het Nederlands elftal. Hij voerde in 2016 een gesprek met bondscoach Danny Blind, maar tot een selectie voor Oranje kwam het niet.

FC Zaanstad

De connectie tussen Brandley Kuwas en FC Zaanstad is een diep gewortelde. Zowel voor onze voorzitter en oprichter Alan Montano als voor clubmanager en mede-oprichter Chiel Damen. Brandley was met zijn talent al op jonge leeftijd dagelijks te vinden op de straten en veldjes in Hofwijk en Kogerveld waar onze voorzitter ook opgroeide. Hij was zelf getuige van het uitzonderlijke talent van Kuwas. Chiel en Brandley zijn beiden geboren in ’92 en kwamen elkaar vanaf de F-pupillen regelmatig tegen op het voetbalveld. Na zijn periode bij AZ kwam Kuwas terug op de Zaanse velden en werd hij na een tussenjaar bij Hellas Sport in 2008 teamgenoot van Chiel bij KFC. In deze mooie periode hebben zij ook gezamenlijk in de zaal gespeeld. Vanaf 2010 ging Brandley zijn carrière opwaarts richting KFC 1 en op dat moment hebben beide oprichters de blauwdruk van FC Zaanstad gerealiseerd. Na een tussenperiode heeft FC Zaanstad in 2015 de stap naar het zaalvoetbal gemaakt en bij de eerste wedstrijd was Brandley Kuwas aanwezig (zie foto).

STEFANO DENSWIL

Stefano Denswil is een Nederlandse professionele voetballer van Surinaamse afkomst die speelt als centrale verdediger voor Trabzonspor in de Turkse Süper Lig.

Carriere

Stefano Denswil begon met voetballen bij de amateurs van Hellas Sport in Zaandam. Vanaf 2001 doorliep hij de jeugdopleiding van de Amsterdamse club. Denswil was een van de sterren in de NextGenSeries (Junior Champions League), waarin Ajax de finale haalde en Denswil in de finale met een vrije trap wist te scoren

Zijn doorbraak in Ajax 1, met onder meer wedstrijden in de Champions League tegenover Lionel Messi en Mario Balotelli, werd bekroond met een geweldige kopgoal tegen AC Milan. Met Ajax won Denswil twee kampioenschappen en een Johan Cruijff schaal. Vanwege het slechte beleid aan de kant van Ajax verruilde Stefano Denswil de club in de winter van 2015 voor Club Brugge. Met de Belgische topclub won de Zaandammer twee landstitels en de beker. Ook legde hij twee keer beslag op de Belgische supercup. In 2019 verliet Denswil Club Brugge voor 6 miljoen euro. Bologna FC 1909 is vanaf dat moment zijn nieuwe club in de Italiaanse serie A.

Zaandam

Stefano is opgegroeid in de straten van Zaandam. In zijn jeugd bracht hij talloze uren door op de voetbalpleintjes. Op deze pleintjes kwam alles samen; cultuur, muziek en sport. In de buurt waar Denswil opgroeide zie je de jeugd nog steeds samenkomen op de pleintjes. Dit zijn de broedplekken van nieuw talent. 

Deze jeugd is waar Stefano graag iets voor terug wil doen. Vandaar dat hij zich heeft verbonden aan Jong FC Zaanstad. Dit team is als tweede selectie team een springplank voor de jeugd. Naast dit prestatie team zet Stefano zich ook in om iedereen te kunnen laten sporten. Hij ondersteunt de komende twee jaar de doven van FC Zaanstad in de doelstelling om de Deaf Champions League te bereiken.

Scroll naar boven