FC Zaanstad zag in 2016 het levenslicht en is inmiddels gegroeid tot een zaalvoetbalvereniging met zestien teams. ,,En we zijn nog lang niet klaar’’, klinkt het strijdvaardig uit de mond van secretaris Chiel Damen. Samen met Alan Lin (voorzitter), Alex Alvarez (penningmeester) en Tom van der Lip (sponsorzaken) vormt hij het dagelijks bestuur. ,,We groeien, maar niet uit onze voegen. We gaan heel bewust met die uitbreiding om. We hebben bijvoorbeeld een aantal teams bewust niet toegelaten tot de club. Er melden zich bij ons individuele leden, maar regelmatig wordt een complete ploeg aangemeld. Soms moeten we besluiten om die teams te parkeren. De groei moet namelijk wel in ons plaatje passen.’’

De jeugdafdeling is een belangrijke pijler in het concept van FC Zaanstad. ,,We willen dat er een gezonde doorstroming is vanuit onze eigen junioren’’, benadrukt Damen. ,,Dit seizoen hebben we helaas alleen een onder negentien-team. In de onder zeventien ontbreken wij. We hopen dat we volgend seizoen wel een team hebben in die categorie, evenals in de onder vijftien.’’

Met twee gelijke spelen is de start er niet een die direct aan promotie doet denken. De eerste wedstrijd werd afgesloten met 3-3 bij RCH.

Ook tegen het geroutineerde Volendam lukt het vrijdag niet om de volle drie punten uit het vuur te slepen. In de sporthal herinnert een grote tafel – opgebouwd uit vloerdelen van voorganger De Vang – aan het verleden. De medewerker van het sportbedrijf wordt geconfronteerd met een lekkende koffiemachine, waarmee zijn eerste taak is het lekken te stoppen en de vloer te dweilen. Inmiddels druppelen de zaalvoetballers binnen en ook de arbiter van dienst uit Nieuwegein meldt zich. ,,Vorige week moest ik nog naar Den Helder. Daarmee vergeleken is dit dichtbij.’’

Het duel van het tweede, dat inmiddels is begonnen, wordt gespeeld zonder scheidsrechter. Dat gaat lang goed, maar in de slotfase raken de gemoederen alsnog verhit. Na de nodige discussies wordt besloten de partij – hoewel er nog een aantal minuten moeten worden gespeeld – te beëindigen en de gelijke stand als eindstand te bepalen.

Even later blijkt al snel dat een neutrale scheidsrechter niet automatisch tot een vreedzame wedstrijd leidt. De bal stuit bij een 1-0 stand in het voordeel van de thuisploeg na een schot van Duncan Poorter via de ene paal tegen de achterste andere paal. Volgens Zaanstad heeft de bal de lijn gepasseerd, volgens de arbiter die op de middellijn staat, niet. De irritatie wordt echter omgezet in een vrolijke noot. ,,Waar is de VAR als je hem nodig hebt’’, klinkt het lachend vanaf de Volendamse bank.

 

Een opmerkelijk team is de dovenselectie. Met die ploeg timmert FC Zaanstad Europees aan de weg. De Zaandammers hebben zich gekwalificeerd voor de Deaf Champions League. FC Zaanstad neemt het van 11 tot en met 18 februari in Zweden op tegen de beste doventeams van Europa.

Ook voor het vlaggenschip zijn de ambities groot. ,,Wij willen binnen tien jaar naar de eredivisie’’, liet Damen in een eerder interview optekenen. Om het hoogste niveau van Nederland te bereiken moet de ploeg nog de nodige stappen zetten. Als eersteklasser moet de club met FC Zaanstreek (hoofdklasse) zelfs nog een regionale concurrent boven zich dulden.

FC Zaanstad – dat aantrad met doelverdediger Jan Mulder, Patrick Rato, Meachal Honoly, Duncan Poorter, Micha Rutumalessy, Giovanni Rijkschroeff, Amin Bouakil en Faouzi el Ghazi – stapt uiteindelijk met gemengde gevoelens van het veld. Op voorhand werd op meer gehoopt dan het gelijkspel, maar de schade had nog groter kunnen zijn. Volendam leidde vlak voor tijd namelijk met 4-5. De tactiek om de doelman in te ruilen voor een extra veldspeler had succes, waardoor FC Zaanstad in ieder geval nog een punt overhield aan het duel.

Scroll naar boven